Georganiseerde Lightroom trefwoorden lijst

Soms verbaasd Internet je en kom je ineens zo een parel tegen: De Lightroom Keyword List Project

Dit is een lijst die aan een bepaalde hiërarchie voldoet en moet voorkomen dat je trefwoordenlijst erg lang en onbruikbaar wordt met termen die op elkaar lijken of zich overlappen. Je kunt de lijst downloaden en in je favo fotografie software importeren. Uit mijn test blijkt dat de lay-out door bijna alle apps gelezen wordt die ik op mijn Mac heb draaien: Lightroom, AlienSkin Exposure 4, Capture One Pro.

Als je even door blijft graven, blijkt dat er nogal wat lijsten gratis beschikbaar zijn. Ze vormen een goede basis voor je eigen trefwoordenlijst. Daarnaast zijn er nogal wat specifieke catalogussen die over het algemeen wetenschappelijk georiënteerd zijn.

Na me verdiept te hebben in het onderwerp, begrijp ik dat er twee verschillende benaderingen zijn, die elk voor- én nadelen hebben.

Vrij catalogiseren van beelden: Dit is een anarchistische benadering waarbij je geen rekening houdt met een georganiseerde lijst, maar er vrolijk op los typed en alle woorden die in je opkomen gebruikt.

Voordeel is dat je niet beperkt wordt bij het kiezen van je trefwoorden en ze typed zoals ze in je opkomen. Nadeel is dat je overlappende trefwoorden kunt gebruiken en hetzelfde onderwerp op meerdere manieren kunt beschrijven.

Het gebruik van een trefwoordenlijst: Dit is een erg georganiseerde benadering en is niet voor iedereen geschikt. Je gebruikt enkel de vooraf bepaalde trefwoorden.

Het invoeren duurt langer omdat je het betreffende trefwoord in je lijst moet opzoeken. Het voordeel is dat je op alle foto’s hetzelfde onderwerp op dezelfde manier beschrijft: “de kat” blijft “de kat” ipv “kat” of “kater” of “poes”…

De gratis trefwoordlijsten:

  1. Lightroom Keyword List Project

  2. Lightroom Killer Tips

  3. Franse Thesaurus

  4. Franse Thesaurus van regios en departementen

  5. Parijse Thesaurus met straatnamen, musea, parken, bruggen en veel meer